11 marca III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Reprezentanci hoteli i restauracji z całego kraju będą rywalizować w III Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 11 marca odbędą się w Licheniu. Jurorzy konkursu podkreślają, że jesiotr jest rybą trudną w przygotowaniu.

Dwuosobowe zespoły przygotują królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Uczestnicy będą konkurować pod czujnym okiem mistrzów kulinarnych. Uczestnicy będą oceniani przez uznanych szefów kuchni: Roberta Sowę, Adama Chrząstowskiego i Adama Dmyterko. Gościem specjalnym imprezy będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa odbędą się 11 marca w Licheniu Starym w Hotelu Atut, położonym nad Jeziorem Licheńskim. Pomysł na zawody wziął się stąd, że okolice Konina są znane z największych łowisk specjalizujących się w hodowli jesiotra i produkcji kawioru.

Jesiotr ma mało ości. Co więcej, ma bardzo jędrne mięso, co powoduje, że nawet po usmażeniu, ryba wygląda jakby była żywa. Z drugiej strony, jest bardzo trudny w przyrządzeniu, w przeciwieństwie do łososia czy dorsza – mówi PAP Life Robert Sowa. Zdaniem Adama Chrząstowskiego, który jest szefem kuchni restauracji Ed Red w Warszawie, jesiotr dobrze współgra z lekko kwaśnymi sosami. – Świetnym dodatkiem są szczypiorek, koperek, ogórki kiszone, estragon czy trybula. Polecam też jesiotra z jajkiem – radzi Chrząstowski.

Więcej na ten temat: