Kucharze.pl: Królewski jesiotr powraca na polskie stoły

Czterogwiazdkowy Hotel Atut w Licheniu Starym już po raz piąty będzie gościć uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 9 marca w ramach Weekendu Kulinarnego. Impreza ma charakter cykliczny, a po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. W skład tegorocznego jury weszli m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz Adam Dmyterko. Funkcję przewodniczącej jury VIP obejmie natomiast Ewa Wachowicz.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019 to całodniowa rywalizacja dwuosobowych i wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski – renomowanego konkursu, który cieszy się uznaniem wśród profesjonalnych kucharzy.

W rywalizacji wezmą udział wybitni reprezentanci hoteli i restauracji z całej Polski. – Nasz konkurs na stałe wpisał się w kalendarz branży kulinarnej. Każdego roku poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoko, a dwuosobowe zespoły prezentują najwyższy, krajowy poziom. Nie jest tajemnicą, że okolice Konina słyną z łowisk jesiotra, dlatego uczestnicy będą mieć za zadanie przygotować wykwintne potrawy na bazie tej królewskiej ryby. Zależy nam szczególnie na promocji lokalnych przysmaków, a gwarancją zarówno jakości, jak i dobrej zabawy będzie bardzo mocny skład tegorocznego jury – powiedziała Agata Vollenhoven, dyrektor marketingu Hotelu Atut****.

Więcej na ten temat: