Poradnik Restauratora: Kulinarne święto w Hotelu Atut

Najlepsi kucharze z całego kraju w marcu już po raz czwarty przybędą do Lichenia. Swoje umiejętności zaprezentują w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie po raz pierwszy otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Kucharze wezmą udział w całodniowej rywalizacji, którą zaplanowano na 10 marca. Kulinarnym zmaganiom będą przyglądać się m.in. członkowie jury na czele z Ewą Wachowicz, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra i wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie. To także specjał hotelowej restauracji Yesiotr.

Jesiotr to wyjątkowy gatunek ryby, który prawie wyginął. Aktualnie, nie występuje naturalnie, ale to właśnie okolice Konina mogą pochwalić się największymi hodowlami jesiotra, wytwarzającymi także wartościowy kawior. Cieszymy się, że dzięki organizacji mistrzostw, jesiotr ma szansę powrócić na polskie stoły w wielkim stylu – powiedziała dyrektor marketingu Hotelu Atut, Agata Fludra.

Więcej na ten temat w najnowszym wydaniu magazynu Poradnik Restauratora.