Powrót jesiotra w eleganckim stylu

Osiem wyselekcjonowanych zespołów z całego kraju, popisy kulinarne na najwyższym poziomie, wyrównana rywalizacja, ale przede wszystkim wykwintne dania z królewską rybą w roli głównej. Czterogwiazdkowy Hotel Atut w Licheniu już po raz trzeci gościł uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Bezkonkurencyjnym zespołem okazał się Hotel Zamek Gniew w składzie Paweł Brzeski i Adam Kowalewski. Jesiotr na gratinie z brukwi oraz mus z białej czekolady w ich wykonaniu najbardziej rozpieściły podniebienia jurorów.

Tegoroczna edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra była wyjątkowa z wielu powodów. Organizatorzy wyselekcjonowali osiem dwuosobowych zespołów spośród rekordowej liczby 29 zgłoszeń z całego kraju. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie dania z jesiotrem w roli głównej, a także pysznego deseru. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Kawiarnia „Musiccafe” Kraśnik, Angel’s by Vienna House Łódź, Restauracja Szafarnia Gdańsk, Hotel Zamek Gniew, Restauracja Warszawska Sosnowiec, Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice oraz Restauracja Cucina Poznań. Szkoda, że nie mogła wystartować Restauracja Toga z Poznania, zakwalifikowana do finału. Jej kucharz Filip Pietrzyński wylądował w szpitalu, a miał zachwycić jurorów jesiotrem w szarym sosie, którego bazem miałą być krew z jesiotra.

Poziom konkursu był bardzo wysoki, a jury miało twardy orzech do zgryzienia. Ocenie zostały poddane nie tylko jakość i smak potraw, ale również sposób ich przygotowania czy czystość stanowiska. Jesiotr jest niewdzięczną, a zarazem wspaniałą rybą. Jestem jego wielkim fanem, mimo że właściwe przygotowanie dania stanowi prawdziwe wyzwanie dla każdego kucharza. Mistrzowie Polski musieli wykazać się najwyższym kulinarnym kunsztem, aby wydobyć z kawioru jego wyjątkowy oraz wysublimowany smak – powiedział juror konkursu oraz szef kuchni w restauracji Ed Red w Warszawie, Adam Chrząstowski.

Więcej na ten temat: