Rzeczpospolita: Kulinarne wyzwanie z królewską rybą

Najlepsi kucharze z całego kraju już po raz czwarty wezmą udział w mistrzostwach Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Swoje umiejętności zaprezentują w sobotę, 10 marca w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z dumą regionu – jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie, które odbędzie się w ramach Weekendu Kulinarnego, otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Kulinarne zmagania będzie oceniać jury z uznanymi szefami kuchni, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko na czele. Gościem specjalnym oraz przewodniczącą jury VIP została natomiast Ewa Wachowicz. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw, jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra oraz wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie. To także specjał hotelowej restauracji Yesiotr.

Czujemy satysfakcję, że mistrzostwa na stałe weszły do kulinarnego kalendarza najważniejszych konkursów w Polsce. Nie zamierzamy jednak spoczywać na laurach, ponieważ każdą kolejną edycję traktujemy jak kolejne wyzwanie. Cel nadrzędny to jednak konsekwentna promocja lokalnych przysmaków, do których bez wątpienia należy jesiotr. Największe łowiska tej królewskiej ryby w Polsce znajdują się właśnie w okolicach Konina, dlatego poprzez mistrzostwa budujemy pozytywne skojarzenia z regionem, który jest nam szczególnie bliski– zapewniła Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut.

Więcej na ten temat w dzienniku Rzeczpospolita.