Magazyn Handel: Święta hamują spadki cen jaj

Krajowy rynek jajek w 2017 r. był na cenzurowanym. Dawno w mediach nie ukazało się tyle publikacji w tym temacie, co w minionym roku.

Powód? Gwałtowny i galopujący wzrost ich cen. Jak wylicza Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w 2016 r. średnia cena detaliczna jaj klatkowych klasy M (jajka średnie: od 53 g do 63 g), opakowanie 10 szt., wynosiła około 3 zł., a z końcem 2017 r. konsument musiał już za nie zapłacić 6 zł.

Oczywiście, jest to ogólny obraz, a ceny różniły się w zależności od lokalizacji i kanału dystrybucji – podkreśla Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP). Tłumaczy, że silną presję na wzrost cen jaj wywierała niska podaż z uwagi na negatywne konsekwencje afery fipronilowej, która dotknęła największych producentów i eksporterów w Europie Zachodniej: Holandię, Niemcy i Belgię.

Więcej na ten temat w najnowszym wydaniu magazynu Handel.