Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica A-101 na układ odpornościowy. Szczep ten jest bazą dla wszystkich formuł nowej linii postbiotycznych suplementów diety PostVital, którego marka jest producentem.
Pilotowany przez opiekunów naukowych z Uniwersytetu Łódzkiego projekt pt. „Wpływ postbiotyku Yarrowia lipolytica na aktywność wydzielniczą monocytów” w ramach konkursu Science Hub, to przedsięwzięcie realizowane przy współudziale studentów oraz partnerów zewnętrznych. Jego celem jest wspieranie współpracy pomiędzy jednostkami zewnętrznymi a Uniwersytetem Łódzkim poprzez tworzenie wdrożeniowych prac naukowych oraz zaangażowanie młodych naukowców w rozwiązywanie konkretnych problemów badawczych zgłoszonych przez firmy, których projekty zwyciężyły w konkursie. W tegorocznej edycji Science Hub UŁ zrealizowanych zostało 12 projektów z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska. Jeden z nich jest kontynuacją wcześniejszej współpracy Uniwersytetu Łódzkiego z firmą onesano. Marka wprowadziła na rynek suplementy diety oraz produkty z kategorii nowej żywności (ang. novel food), zawierające unikatowy szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101.
Projekt pod nazwą „Wpływ postbiotyku Yarrowia lipolytica na aktywność wydzielniczą monocytów” był realizowany w okresie od maja do czerwca 2023 r., a jego opiekunem naukowym była dr Małgorzata Siwińska z Katedry Biologii Bakterii. Współpraca naukowa miała na celu określenie, jakie cytokiny (cząsteczki wydzielane przez jedne komórki w celu wpływu na inne) są wydzielane przez komórki układu odpornościowego, w tym przypadku monocyty, w odpowiedzi na postbiotyk Yarrowia lipolytica.
Więcej na ten temat: