Ciepłe, letnie dni zachęcają do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek.
Przekąski na piknik powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu i nie wymagać przechowywania w lodówce. Powinny również dobrze znieść transport. Przede wszystkim bardzo ważna jest wygoda. Oznacza to, że potrawy najlepiej podać w formie, która pozwoli je zjeść za pomocą kilku kęsów.
Wrapy z pełnoziarnistą tortillą i warzywami
Świetna opcja na piknik, ponieważ są łatwe do przygotowania i pakowania. Wystarczy na pełnoziarnistej tortilli rozsmarować hummus lub awokado, a następnie dodać chrupiące warzywa, jak ogórek, papryka, marchewka i szpinak. Można też dorzucić kawałki grillowanego kurczaka, tofu lub wędzonego łososia dla dodatkowej porcji białka. Całość zwinąć i pokroić na mniejsze kawałki – to zdrowa i sycąca przekąska, która dostarcza błonnika, witamin i minerałów.
Więcej na ten temat: