Komisja Europejska, na wniosek onesano, uregulowała kwestie rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności (ang. Novel Food). Do tej pory szczep drożdży kwalifikowany był wyłącznie w produkcji spożywczej w kategoriach środków zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczonych dla osób dorosłych oraz suplementów diety. Korzystna dla onesano decyzja daje spółce nowe możliwości w zakresie rozwoju biznesu.
Rozszerzenie zastosowania dotyczy stosowania Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w takich kategoriach, jak przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi, kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze, ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, zioła i przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw, drożdże i produkty z drożdży, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.
Unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, których pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami, były dla nas inspiracją do stworzenia linii nowoczesnych suplementów diety PostVital. Dopuszczenie drożdży do obrotu w kategorii spożywczej otwiera przed nami drzwi do nowych segmentów sprzedaży, zarówno w obrocie samym surowcem, jak i produktami własnymi. Dzięki decyzji Komisji Europejskiej, będziemy mogli między innymi tworzyć indeksy klasyfikowane jako żywność fortyfikowaną, czyli wzbogacaną. Rozszerzenie naszej działalności to również nowe wyzwania, możliwości oraz kierunki rozwoju. Konsekwentnie budujemy pozycję rynkowego lidera w kategorii produkcji naturalnych suplementów diety – mówi Dominika Kowalczyk, prezeska onesano.
Więcej na ten temat: