Dwadzieścia dziewięć zgłoszeń. Osiem dopuszczonych zespołów z całego kraju. Cały dzień zmagań na najwyższym kulinarnym poziomie. Tak wyglądały III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra w Licheniu, które pozwoliły wyłonić zwycięzcę – zespół z Hotelu Zamek Gniew.
Hotel Atut już po raz trzeci gościł uczestników mistrzostw Polski. Dwuosobowe drużyny miały za zadanie w półtorej godziny przygotować danie z jesiotrem w roli głównej oraz deser. Do walki o tytuł stanęły ekipy z Hotelu Słoneczny Młyn z Bydgoszczy, Kawiarni „Musiccafe” z Kraśnika, Angel’s by Vienna House z Łodzi, Restauracji Szafarnia z Gdańska, Hotelu Zamek Gniew, Restauracji Warszawskiej z Sosnowca, Fabryki Wełny Hotel&SPA z Pabianic oraz Restauracji Cucina z Poznania.
Jak zaznaczają jurorzy konkursu, w tym Adam Chrząstowski, Adam Dmyterko i Robert Sowa, poziom był naprawdę wysoki. Dania zostały poddane ocenie nie tylko pod kątem jakości i smaku, lecz również sposobu przygotowania oraz czystości stanowiska. Do tego trudności przysparzała sama specyfika jesiotra, którego smak łatwo zepsuć zbytnim przekombinowaniem.
Więcej na ten temat: