Trudno wyobrazić sobie czterogwiazdkowy hotel, którego restauracja nie serwuje w menu rybiej ikry. Kawior, bo o nim mowa, znany jest od stuleci, ale prawdziwą karierę na Starym Kontynencie zaczął robić dopiero w XIX wieku. Właśnie wtedy z impetem pojawił się na stołach wytwornych przyjęć i uroczystych bali. Wystarczy wspomnieć, że był serwowany podczas kongresu wiedeńskiego, a z czasem stał się ulubioną przystawką nie tylko carów czy królów, ale również cieszącej się prestiżem klasy wyższej.
Wyzwanie dla najlepszych
Ranga kawioru odpowiada jego cenie. Należy pamiętać, że jego właściwe przygotowanie wymaga czasu i pracy. Stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy, tym bardziej że mimo doświadczenia, wiedzy oraz najlepszych chęci, bardzo łatwo można go przedobrzyć. Przekonanie, że jest produktem luksusowym, nie jest oderwane od rzeczywistości, mimo że jest ogólnodostępny. Możemy szczycić się tym, że Polska już od kilkunastu lat jest wiodącym producentem czarnej ikry. W naszym kraju nie brakuje hodowli ryb jesiotrowatych, a największe łowiska znajdują się w okolicach Konina i specjalizują się w hodowli jesiotra i produkcji rybiej ikry. Zdecydowana większość rodzimego kawioru trafia jednak na eksport.
Więcej na ten temat: