Szlachecki przysmak powoli wraca do łask – jesiotr to ryba o wykwintnym smaku, która znana jest głównie dzięki swej ikrze. Uzyskiwany z niej czarny kawior podbija podniebienia smakoszy całego świata, a sam jesiotr serwowany jest na wyjątkowe okazje.
Odbudowa zasobów jesiotra w polskich zbiornikach wodnych w oparciu o sztuczne hodowle narybku trwa już od wielu lat. Ze względu na zmieniające się warunki atmosferyczne, ten gatunek niemal całkowicie zniknął z naszych wód w połowie XX wieku. Ostatnią sztukę wyłowiono w 1965 r. w Wiśle pod Chełmnem.
O wyjątkowości jesiotra świadczą jego wartości odżywcze. Ryba jest ceniona nie tylko dzięki smacznemu mięsu, ale przede wszystkim dzięki uzyskiwanej od niej ikry. Na myśl o czarnym kawiorze z jesiotrowatych z Morza Kaspijskiego nawet najbardziej wymagający smakosze popadają w zachwyt. Wystarczy wspomnieć, że rzymscy patrycjusze zdobili dania z jesiotrem kwiatami, a w Chinach były one przekazywane z honorami bezpośrednio na dwór cesarski.
Więcej na ten temat: