Rekordowa liczba 11 zespołów z całego kraju przystąpiła do rywalizacji w ramach IV Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2018. Na gości i sympatyków smacznej kuchni w Hotelu Atut**** w Licheniu czekały popisy kulinarne na najwyższym poziomie oraz wykwintne dania z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych. W tym roku nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Przystawka i danie główne w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów.
Organizatorzy wyselekcjonowali aż 12 dwuosobowych zespołów spośród 24 zgłoszeń z całego kraju, z czego do rywalizacji przystąpiło 11 ekip. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski.
Już na etapie samych zgłoszeń mieliśmy bardzo twardy orzech do zgryzienia. Dlatego zdecydowaliśmy się rozszerzyć grono zakwalifikowanych zespołów i zaprosić do Hotelu Atut aż 12 drużyn. W porównaniu do ubiegłorocznej edycji, wprowadziliśmy subtelną zmianę. Uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować pyszną przystawkę. Jesiotr dla każdego kucharza stanowi prawdziwe wyzwanie, dlatego poziom konkursu był bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.
Więcej na ten temat: