Szef Kuchni: Weekend Kulinarny w Hotelu Atut****

Jesiotr to ryba wyjątkowa. Obecnie, nie występuje naturalnie, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu można było wyłowić ją z Wisły. Celem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra jest przypomnienie o tym niezwykłym gatunku, goszczącym w przeszłości na dworskich ucztach.

Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra jest czterogwiazdkowy Hotel Atut. Miejsce idealnie wpisuje się w motyw przewodni całodniowej rywalizacji, tym bardziej że jest położone w Licheniu Starym nieopodal największych hodowli jesiotra w kraju. Ponadto, trudnodostępny gatunek to lokalny przysmak, a zarazem flagowy specjał hotelowej restauracji Yesiotr, w której można skosztować na przykład pierożków z jesiotra w cieście cytrynowym z warzywami jullienne i sosem rakowym czy jesiotra przygotowanego nowoczesną metodą sous vide.

Mistrzostwa odbędą się już po raz czwarty w ramach Weekendu Kulinarnego. Data tegorocznej edycji to 10 marca. Tego dnia wyselekcjonowane dwuosobowe drużyny postarają się oczarować jurorów przygotowanymi przez siebie daniami i kawiorem z jesiotra. Do udziału w konkursie zaproszeni zostaną kucharze reprezentujący hotele i restauracje z całej Polski. W skład jury weszli m.in. Ewa Wachowicz, Adam Dmyterko oraz Jerzy Pasikowski. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa, ponieważ mistrzostwa po raz pierwszy zostały nominowane do prestiżowego konkursu Kulinarny Puchar Polski 2018. Zwycięzcy rywalizacji w Hotelu Atut otrzymają zaproszenie na wielki finał KPP podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Więcej na ten temat: