Fit.pl: Wpływ witamin D3 i K2 na organizm człowieka

Witaminy odgrywają kluczową rolę w ludzkim organizmie, w istotny sposób wpływając na zachodzące w nim procesy fizjologiczne i metaboliczne. Uczestniczą w rozkładzie tłuszczów, węglowodanów i białek oraz regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, dlatego warto skutecznie zapobiegać ich niedoborom. Szczególnie cennym wsparciem dla zdrowia są witaminy D3 i K2.

Witamina D3 posiada wiele właściwości – od budowy kości, po wzmocnienie organizmu. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, przez co wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz kościach. Suplementacja witaminy D3 jest szczególnie istotna w przypadku małych dzieci, przez jeszcze nie do końca rozwinięty układ immunologiczny. To właśnie witamina D3 odpowiada za jego stymulację, co wiąże się z tym, że organizm sprawniej zwalcza czynniki chorobotwórcze, takie jak wirusy czy bakterie. Jej przyjmowanie jest również ważne u osób dorosłych – niedobory mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zwiększać ryzyko chorób kości, układu sercowo-naczyniowego, a nawet chorób nowotworowych. Warto zatem włączyć suplementację tej witaminy do swojej diety niezależnie od wieku. Należy jednak pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej dawki oraz
o regularności.

Witamina D3 znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, jak łosoś, śledź, tuńczyk czy makrela. Nieco mniejsza jej zawartość jest w jajkach i produktach mlecznych. Ludzki organizm może również tę witaminę wytworzyć sam – pod wpływem promieni słonecznych, a dokładniej poprzez promieniowanie UV z zawartego w skórze 7-dehydrocholesterolu.

Więcej na ten temat: